Flytande rostskydd

Rostskydd

Flytande rostskydd

Flytande rostskydd består av en VCI (VpCI) produkt i vätskeform som rollas, doppas, sprayas eller penslas på det som ska skyddas. Vätskan startar en aktiv process som ger ett effektivt rostskydd på i princip vad som helst, som är gjort av metall. Denna typ av rostskydd är populär att använda i exempelvis fordons- och verkstadsindustri där mycket metall förekommer.

Flytande rostskydd är bättre vid tuffa och skakiga transporter

Använder du torra rostskydd och plastar in stora komponenter är det viktigt att den skyddande förpackningen håller tätt. Finns då några vassa kanter på komponenten riskerar de att sticka hål på plasten eller emballaget. En skakig och svår transport kan också göra att objektet blir skadat. I dessa fall är flytande rostskydd ett utmärkt val, eftersom ytan blir mindre känslig mot stötar.

Ytterligare en fördel är att flytande rostskydd gör processen smidigare om det bara är vissa smådelar på ett objekt som behöver skyddas mot rost. Då behöver du inte svepa in hela fordonet eller motorn i VCI-plast, och kan istället pensla på produkten på de små ytorna.

Vad är bra att tänka på vid användning?

En del flytande rostskydd torkar och bildar en vaxliknande hinna, och andra produkter ska inte torka alls. Vid applicering med spray är det viktigt att ha rätt tjocklek – annars torkar inte skyddet om det är för tjockt lager. Det rör speciellt de vattenbaserade rostskydden eftersom vattnet måste dunsta för att undvika korrosion på metallen.

För att flytande rostskydd ska fungera optimalt behöver metallytan vara torr och ren. Tribotec erbjuder rengöringsmedel för detta syfte. Kom ihåg att använda rengöring med VCI-ämnen, då dessa är kompatibla med VCI-förpackningarna. På så sätt uppnår du bästa möjliga resultat.

Läs de medföljande instruktionerna och produktbladen när du köper din Tribotec-produkt.

Tribotec är din expert på flytande rostskydd

Vi på Tribotec har ett stort sortiment av lösningar inom flytande rostskydd för din verksamhet. Oavsett om du behöver längre skydd vid lagring eller tillfälligt skydd på fabriken så hittar du bland annat:

Vattenbaserade rostskydd är snällast mot miljön

Dagens produkter är generellt snällare mot miljön än äldre, där de vattenbaserade oftast inte är klassade som miljöfarliga. Tribotecs flytande rostskyddsprodukter följer gällande miljöregler. Vi är noga med att inte erbjuda produkter som är till exempel cancerframkallande. För mer information om miljöklassificering, läs produktens säkerhetsdatablad.

Vad är skillnaden mellan torra och flytande rostskydd?

Båda baseras på samma VCI-teknik men när det gäller torra rostskydd har rostskyddsinhibitorerna en bärare i form av papper eller plast. Medan ett flytande rostskydd kan vara baserat på olja, lösningsmedel eller vatten.

Säkerhetsdatablad & dokument

Här kan du läsa mer och ladda ner våra produktblad, intyg, certifikat & säkerhetsdatablad.

sv_SE