Motverka rost

Rostskydd

Motverka rost

Järn, syre och vatten är den kombination som behövs för korrosionsbildning. Stål användas inom många industrier där säkerheten är a och o. Just i dessa industrier bör rostskydd vara en prioritet. Rost får metallen att expandera, vilket sätter en stor belastning på hela strukturen samtidigt som metallen försvagas, blir spröd och flagar. Här kan du läsa vidare om vad korrosion är.

Enkla vanor som att bevara metallprodukter på torra ställen kan räcka långt för att motverka rost. Dock kan man inte alltid placera metallprodukter på torra ställen och där blir det extra viktigt att skydda metalldelarna. Hos oss på Tribotec® hittar du torra och flytande rostskydd som hjälper till att skydda och bevara metalldelar.

Att förebygga rost

För att minska eller förhindra att stål rostar så behöver det skyddas. Det kan göras på flera olika sätt med många olika typer av korrosionsskyddande produkter. Hos hittar du korrosionshämmande produkter som

Torra rostskydd

Fördelarna med torra rostskydd är många. Traditionellt sätt oljas metalldelen in för att rostskyddas vilket tar tid och resurser då rostskyddet behöver tvättas bort efter användning, för att inte tala om miljöriskerna som medförs att tvättningen. Används torra rostskydd istället så slipper du tvätta metalldelarna och kan istället bara packa upp och börja använda det på en gång. VCI-förpackningarna består dessutom av polytenplast, som är återvinningsbart. Hos oss på Tribotec hittar du ett brett sortiment av lösningar inom torra rostskydd för din verksamhet. Du hittar du bland annat:

  • Cortec VCI huv – används i standardpallar som rostskyddande förpackningsemballage. Finns i ett stort antal kundanpassade mått.
  • Cortec VCI påse – används som rostskyddande förpackningsemballage för mindre volymer och styckförpackning.
  • Cortec VCI krympfilm – slitstark plastfilm som effektivt skyddar vid utomhusförvaring under längre tid, eller under sjötransport.
  • Cortec VCI 105 rostskyddsemitter – plastdosa med rostskyddande pulver som sätts i stängda utrymmen såsom elskåp och verktygslådor. Pulvret portioneras ut och ger utmärkt skydd för metalldelar.
  • Cortec VCI papper – skyddande och biologiskt nedbrytbart förpackningsemballage. Kan användas fristående eller i kombination med plast.

Här kan du läsa mer om hur du kan motverka rost med torra rostskydd.

Flytande rostskydd

Flytande rostskydd ett utmärkt val under transporter eftersom ytan blir mindre känslig mot stötar. Ännu en fördel är att flytande rostskydd gör processen smidigare om det bara är vissa smådelar på ett objekt som behöver rostskyddas. Då sveper du inte in hela fordonet eller motorn i VCI-plast, istället penslas produkten på de små ytorna. Rostskyddsvätska kan vara baserat på olja, lösningsmedel eller vatten. På Tribotec har vi ett stort sortiment av lösningar inom flytande rostskydd för din verksamhet. Hos oss hittar du bland annat:

Du kan läsa mer om flytande rostskydd här.

Frågor om hur du kan motverka rost? Kontakta oss på Tribotec®

Om du har några fler frågor eller funderingar kring att förebygga och motverka rost så är du varmt välkommen att kontakta oss på Tribotec. Du kan även hitta svar i vår FAQ. Tribotec – vi erbjuder hållbara lösningar.

Säkerhetsdatablad & dokument

Här kan du läsa mer och ladda ner våra produktblad, intyg, certifikat & säkerhetsdatablad.

sv_SE