Rostskyddsbehandling

Rostskydd

Rostskyddsbehandling

Rost uppstår när metall kommer i kontakt med syre, det vill säga när metallen oxiderar. Metallen försvagas då och får en rödbrun färg. Om du rostskyddsbehandlar i tid så minskar risken för dyra och tidskrävande rostreparationer i framtiden.

Våra rostskyddslösningar är återvinningsbara, miljöanpassade och de mest användarvänliga på marknaden.

Rostskyddsmetoder

VCI (volatile corrosion inhibitors) rostskydd är en effektiv och miljöanpassad rostskyddsmetod som skyddar komponenter genom hela produktionskedjan. Torra rostskydd som exempelvis VCI plast eller VCI papper skyddar stora och små metalldelar och utrustning. Flytande rostskydd å andra sidan passar utmärkt för när det bara är vissa smådelar på ett objekt som behöver skyddas mot rost, då kan du pensla eller spraya på produkten på de små ytorna.

Volatile corrosion inhibitors (VCI)

Rost uppstår när fukt kommer i kontakt med metall och därför behöver materialet skyddas. Det är här som VCI, som är ett flyktigt korrosionshämmande material, kommer in i bilden. Med VCI i förpackningsmaterial skyddas produkterna mot rost.

VCI-molekylerna frisätts inuti förpackningen när du sluter den och då bildas en hinna av VCI som förhindrar rostbildning på alla metallytor. VCI-molekylerna ”flyr” sedan ut i luften när förpackningen öppnas. Produkterna inuti förpackningen är då redo att användas utan varken avfettning eller rengöring.

Vårt utbud av VCI rostskydd

  • VCI plast: finns tillgänglig i form av pallhuvar, påsar, Z-påsar, planfilm, krympfilm, slang och bubbelfilm.
  • VCI papper: tillverkade av neutralt/naturligt kraftpapper som är helt återvinningsbart. Pappret ger korrosionsskydd i olika tillämpningar såsom enstycks- och flerstycksförpackningar samt mellanlägg för att separera produkter.
  • VCI foam: en impregnerad skumplast som ger en mycket högre koncentration rostskydd per ytenhet än annan VCI baserat förpackningsmaterial.
  • VCI emitters: en produkt som hjälper dig att undvika oxidering och korrosion som kan uppkomma i inneslutna utrymmen efter yttre påverkan.
  • VCI vattenbaserade: ett biologiskt nedbrytbart, vattenbaserat rostskydd i sprayform för ett temporärt skydd av metallkomponenter under lagring och transport.
  • VCI oljebaserade: flytande rostskydd i sprayform baserade på olja, alternativt lösningsmedel som ger ett långvarigt skydd i både inom- och utomhusmiljöer.
  • VCI rostborttagare: en spray som snabbt och effektivt tar bort rost och missfärgningar från ytor av stål, järn, koppar och mässing.

Frågor kring rostskyddsbehandlingar? Kontakta oss på Tribotec®

Om du har några fler frågor eller funderingar kring rostskyddsbehandling och rostskyddsmetoder så är du varmt välkommen att kontakta oss på Tribotec. Du kan även hitta svar i vår FAQ. Tribotec – vi erbjuder hållbara lösningar.

Säkerhetsdatablad & dokument

Här kan du läsa mer och ladda ner våra produktblad, intyg, certifikat & säkerhetsdatablad.

sv_SE