Torra rostskydd – en mångsidig lösning för att förhindra korrosion

Rostskydd

Torra rostskydd – en mångsidig lösning för att förhindra korrosion

För att skydda skruvar, utrustning, komponenter och andra metallprodukter inom industrin från att rosta så används s.k. torra rostskydd. Vanligtvis består rostskyddet av en plastförpackning, en påse, där insidan består av ett lager skyddande medel mot rost. Vid förslutning av påsen, startar en aktiv process där rostskyddet lämnar plasten och skyddar metalldelen.

Dessa rostskyddande förpackningar bygger på VCI teknik (volatile corrosion inhibitors) och kan till exempel utgöras av en huv, påse eller planfilm där plasten skärs av för att svepa in större objekt som ska skyddas.

När använder man torra rostskydd?

Torra rostskydd är utmärkt för transport av stora och små metalldelar med båt eller bil, men även för lagring av allt från helikoptrar till maskiner och små verktyg. Med andra ord, allt som är i metall som behöver skyddas från korrosion.

Olika förpackningsmetoder ger effektivt skydd oavsett metallobjekt

Våra VCI rostskydd kommer i olika varianter såsom:

  • papper på rulle och arkat
  • förslutningsbara plastpåsar i olika storlekar
  • planfilm i olika bredder
  • krympplast där värme används för att skapa en lätthanterlig förpackning.

Detta för att passa olika typer av verksamheter och applikationer.

Tribotec erbjuder torra rostskydd för olika behov

Vi på Tribotec har ett stort sortiment av lösningar inom torra rostskydd för din verksamhet. Oavsett om du behöver längre skydd vid lagring eller tillfälligt skydd på fabriken så hittar du bland annat:

  • Cortec VCI huv (pallpåse) används i standardpallar som rostskyddande förpackningsemballage. Finns i ett stort antal kundanpassade mått.
  • Cortec VCI krympfilm slitstark plastfilm som effektivt skyddar vid utomhusförvaring under längre tid, eller under sjötransport.
  • Cortec VCI 105 rostskyddsemitter plastdosa med rostskyddande pulver som sätts i stängda utrymmen såsom elskåp och verktygslådor. Pulvret portioneras ut och ger utmärkt skydd för metalldelar.
  • Cortec VCI papper skyddande och biologiskt nedbrytbart förpackningsemballage. Kan användas fristående eller i kombination med plast.

En smidig och miljövänlig metod för att skydda mot rost

Det finns flera fördelar med torra rostskydd. Det traditionella sättet att rostskydda är att olja in metalldelen, vilket tar tid och resurser eftersom du oftast behöver tvätta bort produkten efter användning – där tvätten i sig kan medföra miljörisker. Skulle du istället använda torra rostskydd vid transport, slipper du tvätta objektet och kan istället packa upp det och börja använda det på en gång.

VCI-förpackningarna består dessutom av polytenplast, som är återvinningsbart. Med torra rostskydd sparar du alltså tid, pengar och påverkan på miljön.

Kontakta oss på Tribotec

Vill du veta mer om hur du uppnår bästa resultat med torra rostskydd? Tveka inte att ta kontakt med oss på Tribotec, vi guidar dig rätt!

Säkerhetsdatablad & dokument

Här kan du läsa mer och ladda ner våra produktblad, intyg, certifikat & säkerhetsdatablad.

sv_SE