Ifall man letar efter ett tätningsmaterial som ska kunna tränga in i små och trånga spalter är det inte alltid självklart att ett flytande material med mycket låg viskositet är det bästa valet.
Bilden visar en droppe vatten och en droppe silikonolja. Båda dropparna har exakt samma massa. Vattnet håller ihop, men silikonoljan flyter snabbt ut och bildar en mycket tunn ”lins”. Vatten har viskositet 1,0 mPas medan silikonoljan på bilden har viskositet 4000 mPas. Man kan säga att silikonoljan rinner 4000 gånger trögare, och det är en stor skillnad. Trots det täcker silikonoljan ytan överlägset mycket bättre. Denna effekt beror på ytspänning, dvs. vilka krafter som strävar efter att hålla ihop materialets yta.
Denna effekt har en viss betydelse när man ska välja lämpligt lim eller tätningsmaterial. Om man vill ha ett tätningsmedel som ska fylla små spalter skulle ett vattenbaserat medel inte ge så bra resultat. Vattnets höga ytspänning gör att det strävar efter att bilda droppar i ytskiktet och då rinner det inte in i de minsta håligheterna. Denna effekt blir speciellt tydlig om man lägger vatten på ytor av plast. Däremot skulle ett silikonbaserat tätningsmedel fungera mycket bättre.
Nu har för all del vatten ovanligt hög ytspänning och silikon har mycket låg ytspänning. Men det är också så att silikon har betydligt lägre ytspänning än många andra sorters polymerer, inkluderat de flesta termoplaster. Detta gör att lack, lim och tätningsmedel av silikon kan ”rinna ut” över de flesta ytor, vilket gör att möjligheten för att skapa starka intermolekylära bindningar ökar. Detta är en av förklaringarna till varför silikonlim kan limma plaster som annars är svårlimmade, utan att man först behöver höja ytspänningen på underlaget.
Har du ett ännu olöst limproblem? Kontakta gärna oss på Tribotec. Kanske har vi ett material som fungerar helt utan primer eller omständlig förbehandling.