25 februari 2013

Sandvik satsar på miljöanpassat VCI rostskydd

sandvik satsar på miljöanpassat vci rostskydd

Sandvik SRP AB (Sandvik Rock Processing) är en av världens ledande tillverkare av stenkrossar. Omkring 500 personer är anställda vid Sandviks anläggning i skånska Svedala och härifrån skickas maskiner och reservdelar till destinationer över hela jorden. Men metallkomponenter som transporteras eller lagras utsätts ofta för rostangrepp. Och det som rostar kostar – på flera sätt. Sandvik SRP gör därför nu en för svensk industri unik satsning som sparar kostnader, arbetstimmar och miljö.

Krossar över hela världen

Sandvik har arbetat med Tribotec i drygt tio år. Vid Sandviks anläggning i skånska Svedala skickas maskiner och reservdelar till destinationer över hela jorden. Sandvik har som standard valt de vci rostskyddsförpackningar som klarar de tuffaste kraven. Därmed kan alla produkter som är färdigpackade levereras till vilken ort som helst. Ingen behöver fundera på om rostskyddet klarar den specifika resan, det ska tåla även strapatsrika färder.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jörgen Mikkelsen diskuterar med Lars Hellberg och Christian Dahlstedt från Tribotec under utbildningdagarna i Svedala.

Viktig utbildning

Jörgen Mikkelsen, processexpert inom ytbehandling, driver vci rostskyddsprojektet på Sandvik SRP:

– Redan 2001 togs de första stegen mot alternativt rostskydd här i Svedala av Kenneth Haraldsson, chef för centrallagret. Under 2009 fasades vått rostskydd ut nästan helt ur vår produktion. Vi bygger också en ny fabrik som ska vara klar 2013 där vi använder Tribotec fullt ut, både för maskiner och reservdelar.

Som ett led i vår satsning låter vi alla som kommer i kontakt med produkterna gå en utbildning, en rostskyddsskola, som visar hur systemet fungerar optimalt. Kunskap hos dem som packar är avgörande för resultatet. Man ser också lättare när något behöver åtgärdas – och hur det ska gå till. Utbildningen är en investering mot rost.

Åsa Möller, produktionsansvarig för Process Assembly där all ytbehandling ingår, har supporterat arbetet och drivit frågan vad gäller förbättrat rostskydd.

– Vi strävar hela tiden tiden efter World Class Solutions. Processer uppdateras, effektivitet och produktivitet år naturligtvis viktigt men överst står säkerheten och att de förändringar vi gör skall vara drivna av en kundnytta och kunna implementeras i lean anda.

Vi valde Tribotec för att de har en bra produkt som fungerar på alla metaller. Vi har också fått god respons: de lyssnar, ger förslag, gör tester och är mycket hjälpsamma. De är även representerade globalt, vilket är viktigt för oss eftersom vår marknad finns över hela jordklotet. Med Tribotec sparar vi monteringstid, rengöringstid, skyddsutrustning och får bort kemikalier. Och har man väl testat det här systemet vill man inte gå tillbaka till de gamla metoderna.

Ökad medvetenhet för intelligent vci rostskydd

Torr metall är känslig och ofta rostskyddar man med olja eller andra kemikalier – alltså smet och klet. Metoden är visserligen beprövad, men också arbetskrävande, ohälsosam, smutsig och dyr. En större medvetenhet om miljö, hälsa, kvalitet och effektivitet har ökat kraven på funktionella rostskydd. Därför ligger Tribotecs metod, som bygger på Cortecs patenterade VpCI-teknologi, helt rätt i tiden. Den har dessutom 25 år på nacken och resultaten talar sitt tydliga språk.

sandvikkrosssandvik satsar på miljöanpassat vci rostskydd

Rostskydda med VpCI (VCI) – så här fungerar det

Direkt efter tillverkning förpackas produkten eller detaljen med ett specialbehandlat emballage. Det tätslutna emballaget utsöndrar med hjälp av rumsvärme osynliga inhibitorer som hindrar den för metaller helt naturliga nedbrytningsprocessen – rost. Så länge emballaget är intakt står således tiden stilla och när produkten packas upp är den som ny. Vinsterna är många: produkten kan kontrolleras / monteras / användas direkt, inga miljöfarliga vätskor behövs för skydd eller rengöring efter transport/lagring och reklamationsavdelningen kan vänta sig färre uppdrag. Alla led efter emballeringen förenklas. Dessutom är emballaget till stor del återvinningsbart.

Skräddarsydda lösningar

– Vi skräddarsyr lösningar för de mest skiftande produkter, allt ifrån minsta reservdel till otympliga maskiner. Det här är ett fascinerande skyddssystem, det miljövänligaste och mest användarvänliga på marknaden. Det är extremt kostnadseffektivt och Sandvik har verkligen förstått hur stora fördelarna är när man gör rätt från början till slut. De har en unik helhetssyn på kvalitet.

– Vi har för avsikt att ligga i framkant inom alla delar av vår verksamhet och det innefattar även miljövänligt rostskydd, avslutar Jörgen Mikkelsen. Vårt samarbete med Tribotec ger oss bästa möjliga lösningar för att leverera perfekta produkter, utan rostangrepp, till våra kunder.

Säkerhetsdatablad & dokument

Här kan du läsa mer och ladda ner våra produktblad, intyg, certifikat & säkerhetsdatablad.

sv_SE