26 oktober 2016

Skillnaden mellan zink och aluminiumspray

Kontakta oss

Bättring av galvaniserade ytor, häftgrund för målning eller bara som ett dekorativt skydd?

Användningsområdena är många när man tänker på zinkspray och aluminiumspray.

När passar zink bättre än aluminium och kan jag få olika utseende på beläggningen?

Vad är skillnaden mellan zink och aluminiumspray

Zinkspray (Rent zinkpulver)

OKS 2511 Zinkspray är ett katodiskt korrosionsskydd baserat på höggradigt rent zinkpulver och lämpar sig för järnmetaller. Zinkspray används för bättring av galvaniserade ytor men även som häftgrund inför målning. Exempel på applikationsområden är skydd av stålkonstruktioner och klimatanläggningar som utsätts för tuffa påfrestningar från omgivningen. Användningstemperaturen är vanligtvis upp till 400 gr C. Efter en sprayning uppnås vanligtvis en skikttjocklek på 20ym och vanligtvis bör denna behandling göras ett par gånger för att uppnå ett fullgott skydd. OKS 2511 med 70ym skikttjocklek ger 500 timmar skydd vid saltspraytest.

Blankzink (Zink-aluminium pulver kombination)

OKS 2521 Blankzink är ett dekorativt korrosionsskydd baserat på zink- och aluminiumpulver framtaget för skydd av järnmetaller. Produkten används för bättring av varmförzinkade ytor och är genomsvetsningsbar. OKS 2521 har god nötningsbeständighet och går att lackera. Produkten är också mycket snabbtorkande vilket kan vara bra.

Användningstemperaturen är 240 gr C, något lägre än OKS 2511 Zinkspray. Samma skikttjocklek (20 ym) uppnås efter en sprayning men OKS 2521 har något sämre skydd än OKS 2511. OKS 2521 med 80-100 ym skikttjocklek ger 240 timmar skydd vid saltspraytest.

Alumetallic (Rent aluminiumpulver)

OKS 2531 Alumetallic är också ett dekorativt korrosionsskydd baserat på aluminiumpulver och är avsett för skydd av järnmetaller. Används för bättring av varmförzinkade ytor. Även denna produkt går att svetsa igenom. Produkten är snabbtorkande och har god nötningsbeständighet. Användningstemperaturen för Alumetallic är från -50 grC upp till 180 gr C (tillfälligt upp till 800 gr C). Denna produkt används optimalt tillsammans med OKS 2511 Zinkskydd. Skikttjockleken efter en sprayning är endast 10 ym men då OKS 2531 optimalt används i kombination med zinkspray så uppnås oftast ett mycket gott skydd ändå. OKS 2531 med 50 ym skikttjocklek ger hela 480 timmar skydd vid saltspraytest.

Utseende

Vill du läsa mer om OKS produkterna och hur dom kan hjälpa dig till ett bättre och mer kostnadseffektivt underhåll av dina maskinutrustningar så kan broschyren laddas ner här.

Vill du ha personlig support så ring gärna våra produktspecialist Mats-Inge Ericsson 0708-887801

sv_SE